Case: Stad Geel – Fietszone

fietsstraat logo - stad geel

De Stad Geel in de Antwerpse Kempen voert op 15 juni 2020 een fietszone in ruim 20 centrumstraten in. Om inwoners, handelaars en bezoekers te informeren over de aankomende wijzigingen zet de stad onder meer videocommunicatie in met behulp van e-MOVI®.

De implementatie van een fietszone in het centrum gebeurt niet onopgemerkt. Het verven van rode vlakken, het aanbrengen van verkeersborden, het branden van ‘fietsjes’ op de weg….

Duiding met video

Om alle betrokkenen te informeren over de aanpassingen in het centrum werden er met e-MOVI® twee filmpjes gemaakt.

Een eerste video toont de voorbereidende werken. Op deze manier kan de stad op een visuele manier communiceren wat er gebeurt en kan het dit meteen koppelen aan de wijzigingen die ingaan op 15 juni.

Bij het invoeren van een fietszone wijzigt een aantal verkeersregels drastisch. Om de voornaamste wijzigingen te duiden is een tweede video gelanceerd. Schepen van mobiliteit Marlon Pareijn (CD&V) en burgemeester Vera Celis (N-VA) vertolken hierin de hoofdrol.

Explainer video

In een fietsstraat is de snelheid beperkt tot 30 km/uur, zowel voor de fietser als voor alle gemotoriseerd verkeer. De  auto is nog altijd welkom in de fietsstraat, doch dient de auto achter de fiets te blijven. Dat zijn slechts 2  van een handvol ingrijpende wijzigingen.

Om de wijzigingen helder te communiceren is een explainer video gemaakt. Een verkeersregel wordt eerst tekstueel omschreven en daarna gevolgd door een voorbeeldvideo. Zo kan de kijker zich makkelijker ‘verplaatsen’ in de beschreven situatie.

De Stad Geel gebruikt de video’s als communicatiemiddel op haar sociale media en website. De facebookpagina bijvoorbeeld telt ruim 8.400 volgers.

De video’s en illustraties kan je ook terugvinden op de website van de Stad Geel: https://www.geel.be/fietszone

 

Waarom e-MOVI als videotool?

Het communicatiebureau aroma communicatie kreeg de taak om de communicatiedienst mee te ondersteunen in deze opdracht. Dankzij e-MOVI® zijn op een zeer korte tijdspanne twee video’s gerealiseerd.

e-MOVI videotool fietszone stad Geel

Zowel het opnemen van de beelden, als het monteren en het toevoegen van pancartes en illustraties gebeurt namelijk op 1 en dezelfde tool. Dat is een enorme tijdswinst omdat de rushes niet naar een desktop pc overgezet moeten worden. Bovendien gebeuren de opnames in HD en kan er dankzij de drie beschikbare audiosporen eenvoudig een muziekfragment worden toegevoegd.

Ook interesse om zelf aan de slag te gaan met e-MOVI®? Contacteer ons.